Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Rakott édesburgonya

Egy igazi különlegesség, ami új szintre emeli a batáta iránti rajongást!

2017. március 28. - Csabi Konyhája

Az édesburgonya nagy kedvenceim közé tartozik és most egy újabb kedvenc kategórián belül is bevetettem ezt a fantasztikus és rendkívül sokoldalú zöldséget. Ezzel pedig sokadjára is bebizonyosodott, hogy némi bátorsággal és kísérletezőkedvvel mennyire végtelenül variálható a rakott ételek műfaja.

dsc01977.JPG

Elsőként megcsináltam a darált húsos alapot, ami nem sokban tért el a megszokottól. 46dkg apróra kockázott lilahagyma pirításával kezdődött a művelet, ami alá egy evőkanálnyi sült kacsazsírt tettem, a hagymát pedig sóztam és frissen őrölt tarkaborssal fűszereztem. A szokásos 10 perces folyamat végén félrehúztam, meghintettem 1tk erős és 2tk édes őrölt pirospaprikával és reszeltem rá egy duci gerezd fokhagymát is, a tűzre visszatéve jöhetett a 88dkg pulyka darált hús, amit jó alaposan "daraboltam", kevertem, kavartam, hogy ne maradjon csomós. A tíz perces művelet közben újra megsóztam és borsoztam, valamint 1tk provance-i fűszerkeverékkel is meghintettem.

1.14kg édesburgonyával dolgoztam, amit se nem túl vékony, se nem túl vastag szeletekre vágtam héjastul. A felét egy kiolajozott tepsibe helyeztem, majd ráborítottam a húsos alapot. Erre jött egy felkarikázott kígyóuborka (38dkg), majd a maradék krumpli. A rétegeket egyébként minden esetben picit sóztam. 330g 20%-os tejfölt elkevertem 2 tojással majd egyenletesen ráöntöttem a rakott egyvelegemre, végül mindezt befedtem 23dkg reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és 50 perc alatt készre sütöttem, ami idő alatt gyönyörűen megpirult a teteje.

Igencsak izgalmas ízvilágú különlegesség született, keverednek itt a sós, édeskés, pikáns ízek, miközben rettentő laktató lett az egész. Az uborka bár első olvasatra lehet furán hangzik, de nagyon jól működik az összeállításban. :) Laktózmentes sajt és tejföl használatával egy kiváló GM és LM lakoma készíthető. (6 adag)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8012350669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czelesztin 2017.12.11. 07:11:54

Nekem nagyon tetszik, veganizálom tofuval, és uborka helyett cukkinit teszek, kíváncsi leszek a végeredményre :) köszi a recit

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.12.11. 08:42:01

@czelesztin: Örülök, hogy megtetszett a recept, sok sikert a saját verziódhoz, jól hangzanak a változtatások! :)

czelesztin 2017.12.11. 09:55:25

meg is csináltam, Yoja tejföllel és zabkrémmel öntöttem nyakon (fokhagymával ráerősítettem), amibe kevertem vegán sörélesztő pelyhet :)
süti beállítások módosítása