Az édesburgonya nagy kedvenceim közé tartozik és most egy újabb kedvenc kategórián belül is bevetettem ezt a fantasztikus és rendkívül sokoldalú zöldséget. Ezzel pedig sokadjára is bebizonyosodott, hogy némi bátorsággal és kísérletezőkedvvel mennyire végtelenül variálható a rakott ételek műfaja.
Elsőként megcsináltam a darált húsos alapot, ami nem sokban tért el a megszokottól. 46dkg apróra kockázott lilahagyma pirításával kezdődött a művelet, ami alá egy evőkanálnyi sült kacsazsírt tettem, a hagymát pedig sóztam és frissen őrölt tarkaborssal fűszereztem. A szokásos 10 perces folyamat végén félrehúztam, meghintettem 1tk erős és 2tk édes őrölt pirospaprikával és reszeltem rá egy duci gerezd fokhagymát is, a tűzre visszatéve jöhetett a 88dkg pulyka darált hús, amit jó alaposan "daraboltam", kevertem, kavartam, hogy ne maradjon csomós. A tíz perces művelet közben újra megsóztam és borsoztam, valamint 1tk provance-i fűszerkeverékkel is meghintettem.
1.14kg édesburgonyával dolgoztam, amit se nem túl vékony, se nem túl vastag szeletekre vágtam héjastul. A felét egy kiolajozott tepsibe helyeztem, majd ráborítottam a húsos alapot. Erre jött egy felkarikázott kígyóuborka (38dkg), majd a maradék krumpli. A rétegeket egyébként minden esetben picit sóztam. 330g 20%-os tejfölt elkevertem 2 tojással majd egyenletesen ráöntöttem a rakott egyvelegemre, végül mindezt befedtem 23dkg reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és 50 perc alatt készre sütöttem, ami idő alatt gyönyörűen megpirult a teteje.
Igencsak izgalmas ízvilágú különlegesség született, keverednek itt a sós, édeskés, pikáns ízek, miközben rettentő laktató lett az egész. Az uborka bár első olvasatra lehet furán hangzik, de nagyon jól működik az összeállításban. :) Laktózmentes sajt és tejföl használatával egy kiváló GM és LM lakoma készíthető. (6 adag)