Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Brassói aprópecsenye

Íme egy tuti recept a jól ismert fogáshoz!

2018. szeptember 16. - Csabi Konyhája

Az szinte biztos, hogy mindenki evett már életében brassóit, az már viszont egy másik kérdés, hogy vajon hogyan is kell pontosan elkészíteni? Ezzel kapcsolatban nyilván megoszlanak a vélemények, de mivel az étel eredetét tekintve is elég érdekes és kevéssé konkrét dolgokat lehet találni a neten börzézve, így aztán nyilván erre az ételre is rá lehet húzni az ahány ház annyi szokás klisét. Furcsamód én magam még sose készítettem korábban, így aztán elérkezettnek láttam az időt, hogy elkészítsem a saját kis verziómat, némi utánaolvasást követően pedig a Papp Endre féle receptet tartottam szem előtt.

dsc05688.JPG

Az első és legnagyobb dilemmát a hús kiválasztása okozta. A sertés az nálam mondjuk nyilvánvaló volt, végül nem apróztam el, szűzpecsenye mellett döntöttem, de a legtöbb recept, amibe belelestem sertéscombbal dolgozott. A műveletek mondhatni a nálam szokásos módon kezdődtek. Némi sült sertészsíron pirosra pirítottam 10dkg kisebb csíkokra vágott füstölt szalonnát (5 perc), majd jöhetett az apróra kockázott vöröshagyma (25dkg) dinsztelése. Csupán sóztam és borsoztam, 10 perc elteltével pedig a 60dkg felkockázott hús került a lábosba, aktív kevergetés közepette fehéredésig, illetve kb. 5 percig pirítottam. A következő lépésben 3 nagyobb gerezd fokhagymát reszeltem a húsra, illetve az előzetesen apróra kockázott paradicsom (175g) és paprika (80g) is az alaphoz került. 1tk őrölt édes pirospaprikával meghintettem, valamint egy kicsit újrasóztam és borsoztam is, majd jó alaposan összekevertem a lábos tartalmát.

Csökkentett hőfokon, lefedve, időnként megkeverve 25 percig rotyogtattam, végül felöntöttem 1dl vízzel mert eléggé elfőtte már eddigre a levét és 1tk majorannával is megszórtam, majd 5 perccel később el is zártam a gázt. Közben megsütöttem a krumplit is, én most a sütős verzióval próbálkoztam, kissé meglepő módon 50 percig sütöttem a kisebb kockákra vágott burgonyát, és bár nem sikerült egyenletesen aranybarna színt elérnem, az állagra így sem lehetett panaszom. Jó alaposan összekevertem a húsos, szaftos alappal és el is készült a mennyei brassói! Pont az ízvilágomnak megfelelő, finoman pikáns, se nem túl tocsogós, se nem túl száraz,  optimális szaftosságú finomság született. (4 adag)

dsc05676.JPG

dsc05684.JPG

dsc05687.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3414243075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.09.16. 17:56:52

Ez jól néz ki, kedvet kaptam hozzá. Sajnos a legutóbbi élményem egy házhozszállítós "brassói" volt, ami egy sertéspörköltet takart hasábbal, azóta nem jutott eszembe brassóit enni :(

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.09.17. 13:24:13

@Étteremkritikus: igazából így hogy jobban belegondolok, én CSAK otthon, jóanyám brassóiját ettem eddigi életem során, haha, mondjuk az is ehhez hasonló szokott lenni, nyilván nem véletlen, hogy az enyém is ilyen lett... :) amúgy meg minden bizonnyal ez az étel is igazi tiltólistás, hogy mit ne rendelj/mit ne egyél étteremben....

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.09.17. 22:00:46

@Csabi Konyhája: Egyetemista koromban a Fehérvári úti piacon nagyon jó brassóit lehetett kapni az egyik kifőzdében, ezért volt merszem rendelni, de gyorsan megbántam :(
süti beállítások módosítása