Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Spenótos-gombás rakott tészta

Karakteres ízvilágú laktató finomság hússal, vagy anélkül

2019. május 13. - Csabi Konyhája

Már sokszor ecseteltem, hogy mekkora nagy kedvenceim közé tartoznak a különböző tésztás ételek, ha pedig ráadásul valami rakottas ügy a végeredmény, akkor pedig pláne egyik nagy kedvenc ételcsoportomról beszélhetünk, úgyhogy el is érkezett az ideje, hogy ismét alkossak valamit ebben a műfajban.

dsc06834.JPG

Most hagytam a darált húsos alapot, helyette készítettem egy eléggé elvadult baconös-hagymás-gombás anyagot, ami az étel egyik leghangsúlyosabb eleme. 50dkg kockázott bacont 15 perc alatt szép pirosra pirítottam, majd 30dkg apróra kockázott vöröshagyma került a lábosba és egy 10 perces aktív kevergetés-kavargatás következett, amit csupán sóval és fekete borssal fűszereztem. Végül 4 gerezd fokhagymát is ráreszeltem és meghintettem 1tk őrölt édes pirospaprikával is a szalonnás-hagymás egyvelegem, 1-2 perc kevergetést követően pedig 0.5kg megtisztított és felkarikázott csiperkegomba is a lábosban landolt. Ekkor 1-1tk majorannával és kurkumával is fűszereztem, felöntöttem 1dl vízzel és egy kis konzervnyi (70g) sűrített paradicsomot is hozzákevertem az alapomhoz. Jó alaposan összeforgattam és kb. 8 perc elteltével késznek is ítéltem meg ezt rendkívül menő szalonnás-gombás-hagymás alapot. 

dsc06822.JPG

Egy másik edényben felhevítettem némi napraforgó olajat, majd jöhetett a 0.5kg megtisztított spenótlevél, amit egy kicsit sóztam, majd miután jól láthatóan összeesett a spenót, 4 gerezd reszelt fokhagymával is kevergettem még 1-2 percig. Közben elkezdtem főzni az 500g tésztát is, én ehhez a pennét találtam a legalkalmasabbnak, de persze ízlés dolga. Amíg a tészta fő, addig pedig el tudjuk készíteni a besamel mártásunkat is. Olvasszunk fel 5dkg vajat, amire szórjunk 3ek lisztet, kavarjuk el, pár percig pirítsuk, majd 1.5dl tejet folyamatosan adagolva szép simára keverjük el. A végén mehet hozzá 2dl tejszín is, valamint fél szerecsendió is frissen reszelve némi szintén frissen őrölt tarkabors társaságában. Egyet rottyantsunk rajta és készen is vagyunk, jöhet a rétegzés!

Egy előzetesen vajjal kikent tepsi alján oszlassuk el a tészta felét, erre jöhet a spenót, majd a gombás alap, végül a maradék tészta, amin egyenletesen oszlassuk el a besamel mártást, majd fedjük be az egészet 20dkg (vagy még több) sajttal, én most Pannóniát használtam. Előmelegített sütőben pirulásig süssük, majd némi pihentetést követően lehet is szeletelni, majd nekikezdeni a falatozásnak! 

dsc06831.JPG

dsc06832_1.JPG

Megmondom őszintén, én magam se tudtam, hogy mire is számítsak, de összességében egy igen érdekes, különleges ízvilágú tésztakülönlegesség született, ami az igazat megvallva nekem leginkább csak másnap, újramelegítve ütött csak igazán. A bacon elhagyásával pedig egy jó kis vegetáriánus fogás is lehet a végeredmény! (6 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4614822338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása