Egy több, mint 6 évvel ezelőtti receptemet vettem alapul néhány újítással, illetve extrával megspékelve, aminek köszönhetően egy igencsak brutális végeredmény született. Paradicsomos, húsos, pikáns és ellenállhatatlantul finom!
Első lépésként egy kanálnyi felolvasztott sült zsíron szép pirosra pirítottam 20dkg felkockázott császárszalonnát (kb. 8 perc), majd egy nagy fej (30dkg) felkockázott vöröshagyma követte a sorban, amit sóztam, borsoztam és a nálam hagyománnyá vált 10 perces hőkezelés következett folyamatos kavargatás mellett. Az utolsó egy percben 3 gerezd (20g) fokhagymát is belenyomtam és egy-egy csapott teáskanálnyi cayenne-nel és édes őrölt pirospaprikával is megszórtam, egy alapos elkeverést után pedig jöhetett az 50dkg darált pulyka alsócomb, de persze a hús tetszés szerint variálható. Egy ötperces keverés-kavarás következett, ami idő alatt szép egységes színt kapott a hús és a fakanál segítségével a nagyobb rögöket is eloszlattam. Ekkor jöhetett 2 konzervnyi darabolt paradicsom (2x400g), ismételten sóztam, borsoztam, újra megszórtam 1tk pirospaprikával is valamint 2tk szárított bazsalikommal. A 20 perces rotyogtatás közben megfőztem egy pohárnyi rizst (2dl) és a rózsáira szedett karfiolt (1kg) is elkészítettem. Bő, forrásban lévő vízbe dobtam a karfiolt és fedő alatt 3 percig tartott csupán a hőkezelés (blansírozás), majd rögtön le is szűrtem és hideg vizet engedtem rá.
A darált húsos alaphoz előbb a rizst kevertem majd a karfiolt és egy kizsírozott tepsibe borítottam ezt a fantasztikus szakanyagot. Egy nagy pohár (450g) tejfölt elkevertem egy tojással majd szép egyenletesen eloszlattam a húsos alapon, végül pedig 25dkg reszelt edami sajttal fedtem be az egészet. Előmelegített sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára sütöttem az egészet, majd az ilyenkor szokásos kb. 20 perces pihentetést követően vágtam fel. Ránézésre és illatra is igencsak brutális végeredmény született de az ízélmény is hozta a maximális szintet. Egy igazán izgalmas ízkavalkád fogadott egy ilyen kocka elfogyasztása közben, kellemesen csípős felhangokkal és egy tökéletesen roppanós állagú karfiollal. A felső réteg tejfölös-füstölt sajtos kombója teszi teljessé. Nagyon szaftos, nagyon izgalmas étel született, nem mellesleg pedig igen kellemesen laktató is egy ilyen kocka elfogyasztása. Azt hiszem érdemes volt elővenni ezt a régi receptet és egy kicsit felturbózni! (6 adag)