Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Pikáns marharagu aszalt szilvával és rengeteg karamellizált hagymával

Egy igazán extrém és intenzív ízbomba

2020. április 26. - Csabi Konyhája

A LIDL oldalán futottam bele egy igen extrém receptbe, ami azonnal elnyerte tetszésemet, mivel az én ízlésvilágomnak pont kellően extrémnek tűnt valamint az édes és sós ízek keveredése is elég vadítóan hangzott. Mautner Zsófi eredeti receptjét itt-ott kicsit módosítva elkészítettem a szóban forgó őrületet és még én is meglepődtem az elkészült brutális ízkavalkádot kóstolva.

dsc08306.JPG

Egy evőkanálnyi felolvasztott sült zsíron megkezdtem a nálam már hagyománnyá vált 10 perces hagymás alap elkészítését. 40dkg felkockázott vöröshagymával dolgoztam, amit sóztam, borsoztam, a folyamat végén pedig három gerezd fokhagymát (15g) is reszeltem hozzá, egy perccel később pedig már a fűszersokkolás következett. Édes őrölt pirospaprikából, fahéjból, őrölt római köményből és korianderből is 1-1 teáskanálnyival szórtam a hagymára és négy evőkanálnyi paradicsompürével is alaposan elkevertem ezt a fűszeres alapot. Jöhetett a kockázott marhahús (1kg) és egy kiadós, 5 perces alapos összeforgatás. Eredetileg marhanyakból akartam elkészíteni az ételt, de mivel nem kaptam, így maradtam a lábszárnál, de igazság szerint ez persze ízlés szerint variálható. Felöntöttem 4dl kólával (akinek ez nem tetszik, használjon nyugodtan vizet vagy alaplevet) és a forrástól számítva csökkentett hőfokon, fedő alatt ment tovább a rotyogás, időnként megkavarva a lábas tartalmát.

dsc08287.JPG

dsc08289.JPG

Ezzel párhuzamosan megkezdtem a karamellizált hagyma folyamatát is, amihez jó sok, egész pontosan másfél kg vöröshagymát vágtam félfőre és egy nagy evőkanálnyi sült zsíron indítottam útjára a műveletet. A hagymát először csak sóztam, majd negyed órával később, amikor már kicsit összeesett a hagyma, borsoztam is és 2ek mézet is csorgattam rá és jó alaposan elkevertem. Fél órával később késznek ítéltem meg a művet, ez idő alatt szép aranybarnára váltott a színe. Félrehúztam és az utolsó részfeladatnak is nekiállhattam végre. Nagyon megtetszett a receptben a köretként szereplő bulgur, korábban én sosem használtam még. Egy bögrényi mennyiséget készítettem és közben a marharagum is elkezdett szépen besűrűsödni, amit a 100. perc környékén egy teáskanálnyi szegfűborssal is meghintettem még, de igazság szerint semmit nem hiányoltam az ízvilágból az első kóstolást követően.

Ha megpuhult a hús, akkor hozzá lehet borítani a karamellizált hagymát és 20dkg aszalt szilvát, majd egy alapos összekeverést követően pihentessük 20 percig. Bár én nagy összemixelő mester vagyok, most első körben kipróbáltam, hogy szépen a bulgurra csak rászedem a roppant guszta és egészen elképesztő illatfelhővel rendelkező alapot. Még én is csak kapkodtam a fejem a rendkívül erőteljes, intenzív ízvilágtól, amiben talán kissé groteszk módon az édes a fő irányvonal, de engem egy igazán izgalmas ellenpólusként a fel-felbukkanó koriander is ámulatba ejtett, miközben azért egy markáns borsosság is jellemzi az ízvilágot.

dsc08307.JPG

A bulgurral is nagyon elégedett voltam, amit én ezúttal teljesen naturális verzióban készítettem, hiszen az alap igencsak harsányra sikeredett és azért nem akartam túlzásba esni. Az első szedést követően végül a maradékot jó alaposan összekutyultam, nekem jobban bejött így. (5 adag)

dsc08318.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7015636906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása