Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Vörösboros szarvaspörkölt gombával

Juhtúrós-tejfölös tésztával kínálva garantált a totális katarzis

2020. november 28. - Csabi Konyhája

Egy jó barátomtól kaptam egy adag dámszarvas lapockát és viszonylag hosszabb időbe telt mire kitaláltam, hogy mi, illetve egész pontosan hogyan is készüljön belőle. Mivel túl nagy tapasztalatom nincs vadhúsok terén, így azért pár témába vágó oldalt alaposan átolvastam mire összeállt a fejemben az igencsak ütős recept!

dsc02514.JPG

Először is felkockáztam a 80dkg húst és már itt elakadt a lélegzetem, annyira gyönyörű volt az alapanyag. Sokat filóztam a fűszerezésen, de végül úgy döntöttem, hogy nem vacakolok és egy csomag (20g) Kotányi Vadak fűszerkeveréket szórtam a felkockázott húsra, majd alaposan beledolgoztam minden egyes darabkába kézzel. Ezután 0.5dl étolajat öntöttem előbb rá, majd ismét jött egy kiadós masszírozás, végül pedig 3dl száraz vörösborral is felöntöttem és újra alaposan átkevertem a kezemmel. Lefedtem és két napig a hűtőben pácoltam, naponta kétszer alaposan átforgattam a tál tartalmát.

A főzés napján első körben egy evőkanálnyi sült zsíron egy nagy fej (33dkg) felkockázott lilahagymát megdinszteltem (kb. 8-10perc), amit közben csak sóztam és borsoztam és némi vízzel is felöntöttem, amikor megkívánta. A végén 3 gerezd reszelt fokhagymát (15g) is dobtam hozzá, egyperces aktív kavargatást követően pedig már a lecsepegtetett hús is a fazékba került. Tíz percen keresztül sűrű kavargatások következtek, illetve megszórtam 1tk őrölt, édes pirospaprikával is és a felkarikázott/felkockázott zöldségek (60-60g sárgarépa és fehérrépa, 50g zeller) is csatlakoztak a díszes társasághoz a jelzett idő végén. Felöntöttem a visszamaradt páclével és fedő alatt rotyogtattam közepes hőfokon, időnként megkeverve. A két órás rotyogás közben én összesen 2.5 liter vizet öntöttem még hozzá körülbelül 2-3 decinként. Végül 25dkg felkarikázott gomba is az összeállítást erősítette és ekkor 1tk majorannával is megszórtam és további fél órás rotyogás következett. Közben a kifőtt tésztához kevertem előbb egy evőkanál sült zsírt, majd 200g juhturót és 225g tejfölt is. Az elkészült pörköltalapomat elkevertem még egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel is és már csak a tálalás maradt hátra!

dsc02517.JPG

dsc02516.JPG

Már nagyon vártam, hogy megkóstolhassam, hiszen illatra és kinézetre is rendkívül csábító lett a végeredmény és hát bizony az ízvilág is rendkívül különlegesre, mondhatni brutálisan jóra sikeredett! A pörkölt alapnak rendkívül erőteljes, vadítóan ütős ízvilágához valami egészen elképesztő módon passzolt a juhtúrós tejfölös tészta! Egy igazán ütős, ellenállhatatlan párost alkottak! Ahhoz képest, hogy sosem dolgoztam még dámszarvas húsával, igencsak meggyőző lett a végeredmény, de egyébként maga a recept simán megállja a helyét szerintem más alapanyaggal is, nyilván más fűszerezéssel, bár ki tudja, úgymond "hamis vadpörkölt" néven is működhet a dolog akár. :) (4 kiadós adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6216296906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincent 2020.11.29. 02:59:21

Nagyon jónak tűnik, bár én eddig csak vaddisznóval próbáltam erdei gombákat. Az utóbbiak képesek enyhíteni a sokak által nem kedvelt vad ízt. A juhtúró jó ötletnek tűnik. Köszi az inspirációt! Gratulálok, csak így tovább!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.11.30. 12:52:39

@Vincent: Igen, egy kicsit féltem én is, illetve a barátom, akitől a húst kaptam, azt javasolta, hogy egy kicsit abáljam meg a húst, az enyhíti a vad ízt. Én végül a többnapos pácolás mellett döntöttem, és bár ott volt a vad íz, de egyáltalán nem bántó, vagy zavaró módon. A juhtúrós-tejfölös tészta valami egészen fantasztikus módon illett hozzá, illetve tökéletes ellenpólusként funkcionált. Köszönöm és hajrá neked is!!!

Kyria 2020.12.16. 14:00:35

A juhtúrós-tejfölös tészta zseniális ötlet kísérőnek, ezt majd én is kipróbálom.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.12.17. 07:23:35

@Kyria: Örülök, hogy tetszik, csak ajánlani tudom, érdemes kicsit néha kilépni a megszokott köret körökből... :)
süti beállítások módosítása