Már egy ideje bevetésre várt a sütőformám, amit pár hónapja vettem az utóbbi időben kialakult nagy süti sütős őrületem kellős közepén és igazából már a vásárlás idején is pontosan tudtam, hogy egy jó kis banánkenyérrel akarom majd egyszer felavatni. Gondolkoztam, hogy mivel is dobjam fel az alapreceptet, hiszen itt is igazából csak a képzeletünk szab határt. Nyugodtan dobhatunk hozzá különféle gyümölcsöket, magvakat vagy akár csokit is. Mivel még korábban nem csináltam banánkenyeret, így nem akartam már rögtön elsőre túlzásba esni, így csupán némi áfonyával tuningoltam fel.
Kezdésként elkevertem 200g lisztet egy csipet sóval, 10g sütőporral, 5g vanilin cukorral és 1-1tk (2-2g) őrölt fahéjjal és gyömbérrel. Egy másik tányérban felvertem 2 tojást majd hozzáöntöttem 80g olvasztott vajat, 2ek napraforgóolajat és még 100g cukrot is adtam hozzá. Miután alaposan összekevertem, mehetett hozzá két banán is (390g), amit előtte villával összenyomkodtam. Végül a lisztes keveréket több részletben hozzáadtam és közben aktívan kavargattam. A végén adtam még hozzá 1tk frissen facsart citromlevet és 100g áfonyát. Én most fagyasztottal dolgoztam, amit előtte szobahőmérsékleten felengedtem és úgy kevertem hozzá a tésztás alaphoz. Az előzetesen kivajazott formába öntöttem és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses funkcióval) 50 perc alatt készre sütöttem.
Ekkor hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd amikor már langyos, akkor borítsuk ki és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk. Fúúú hát mit is mondhatnék... Bíztam benne hogy jól sikerül, de azért erre az eredményre én se voltam felkészülve. Nagyon tetszett a vékony kis külső ropogós réteg és az ezzel mesés kontrasztot nyújtó légies pihe-puha belső, na és az ízvilágról nem is beszélve. Ez egyszerűen parádés lett! Még másnapra is eszméletlenül puha és friss maradt. (Én csak egy konyharuhával letakarva a sütőben hagytam.) Egész biztosan el fogom még készíteni, variálva kicsit a plusz hozzávalókon.