A múlt héten ünnepelte első születésnapját a berekfürdői Berek Gyros és a kísérőrendezvények egyik ékköve az I. Tüzestál Evőverseny volt. Örömmel mondtam igent a felkérésre, hogy én is erősítsem a háromtagú zsűrit Görbe Norbi főnökúr és az erősségért felelős Gabko Chili Gábor mellett.
A Berek Gyrosról tavaly már írtam egy igencsak elismerő cikket és hát a hely különlegessége, hogy a rendkívül finom ízek és az egyedülálló összeállítások mellett egyedüli vendéglátó egységként üzemelnek a strand büfésorán a szezonon kívül is. A születésnapi esemény remek hangulatban lezajlott, én pedig a végén még kaptam egy hivatalos premier előtti kóstolót, a Berek Gyros étlapjának legújabb csodájával volt szerencsém közelebbről is megismerkednem, ami egy Harcsa Gyros! A harcsa gyros mint olyan nem újkeletű dolog, de azért annyira mégsem épült be a köztudatba.

Kezdjük a legfontosabb, központi elemmel, ami értelemszerűen a harcsa. Felkockázva, előzetesen bepácolva várja a beérkező rendelést és csak akkor, mindig frissen kerül kisütésre egy elég szép adagban. A tálalásnál még meghintik némi Maldon sóval, mellé pedig egy friss, kevert saláta kerül eredeti görög olívaolajjal meglocsolva. A gyros vonalon már megszokott kétféle házi szósz jár még hozzá, egy tzatziki jellegű és egy pikáns joghurtos. Egy darab citrom is helyet kap még a tálcán, amit érdemes a harcsa halomra facsarni, ezzel az egyszerű de nagyszerű lépéssel új szintre emelve az ízélményt. Végül de nem utolsósorban pedig a frissen lepirított, fűszeres görög pita teszi teljessé az összeállítást.

Nincs mit szépíteni, ahogy az várható volt, ez is egy fantasztikusan jól sikerült kompozíció lett! Én amúgy nagyon szeretem a halat és ennyire finom, pikáns, ízre és állagra is tökéletes harcsához még szerintem nem volt szerencsém. A saláta egy könnyű, tökéletes kísérő hozzá, a pita pedig szintén csillagos ötös. A szószok közül szerintem a pikáns jobban passzol a halhoz, de ez nyilván mindenkinek ízlés dolga. Egyszerre könnyed, ám mégis becsapós ez a tál, hiszen elég rendesen eltelített, de egyáltalán nem húzott be mint egy nagy zsíros zabálás. Mindent összevetve tehát jár a pacsi a Berek Gyrosnak és én csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy tegyen vele egy próbát. Nem tudom, hogy máshol milyen a harcsa gyros, de az biztos hogy most ezzel az élménnyel igen magasra lett helyezve az a bizonyos léc.
