Még a tavalyi medvehagyma szezonban eldöntöttem, hogy legközelebb pogácsát is sütni fogok, így hát nem is lehetett kérdés, hogy hamar neki is álltam a műveletnek az első csokrok megjelenésekor.
1dl langyos tejben elkavartam 10g nádcukrot és 30g élesztőt, közben egy nagyobb tálban kimértem 500g lisztet, 250g puha vajat, 250g főtt krumplit, 1tk sót, 100ml tejfölt (20%) és alaposan összegyúrtam. Amikor már szépen összekeveredtek az alapanyagok, akkor hozzáöntöttem a felfutott élesztős tejet is és addig gyurmáztam, amíg el nem vált az edény falától. Ekkor letakartam konyharuhával és 30 percig pihentettem meleg helyen. Amíg kelt a tészta, addig egy csokor medvehagyma leveleit (60g) felaprítottam. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtottam, megszórtam a medvehagyma felével, majd feltekertem, mint egy bejglit, az így kapott tésztarudat pedig feltekertem mint egy csigát, kicsit átnyomkodtam, majd egy újabb félórás pihenő következett. Ezután megismételtem az előző feladatsort, majd a pihentetést követően, a kinyújtás után késsel rácsozzuk be a tésztát és tetszés szerinti nagyságú pogácsákat szaggassunk. Én egy kicsit laposabbra nyújtottam (kb. fél centi) a kelleténél, de engem ez végülis nem zavart. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a kiszaggatott pogikat és tojássárgájával lekentem, a pogik felére pedig még lenmagot is szórtam. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 15 perc alatt készte sütöttem.




A végeredmény minden előzetes várakozásomat felülmúlta, állagra mesébe illően pihe-puha lett, ízre pedig egy számomra pont ideális, igencsak hangsúlyos medvehagyma dominancia jellemezte a pogikat. Annyira elégedett voltam a végeredménnyel, hogy szerintem legközelebb egyik gyerekkori nagy kedvenccel, a tepertős pogácsával fogok megpróbálkozni.



