Korábban már nagy sikerrel készítettem banánkenyeret és sütőtökkenyeret is, a cukkini csatasorba állítása pedig már jó ideje ott volt a listám tetején. Talán valakinek furcsán hangzik elsőre a cukkini használata sütemények esetében, de mivel én már évek óta előszeretettel használok céklát desszertekhez, számomra teljesen egyértelmű dolog volt, viszont mivel a céklával ellentétben nem rendelkezik túl karakteres ízvilággal, így hamar arra jutottam, hogy kakaóporral és még némi fűszerrel fogom feldobni az összképet.
HOZZÁVALÓK
200g liszt
150g cukor
12g sütőpor
50g kakaópor
1-1tk fahéj, bazsalikom
csipet só
400g cukkini
100g vaj (82%)
2 tojás (M)
40g mazsola
Kezdésként egy nagyobb tálban alaposan összekevertem a száraz alapanyagokat (liszt, cukor, só, sütőpor, kakaópor, fahéj, bazsalikom) egy másik tálban pedig előbb felvertem a tojásokat, majd egyneműre kevertem az olvasztott vajjal, végül pedig a nagylyukú reszelőn lereszelt cukkinivel és a mazsolával is jó alaposan összekevertem. Végül a két tál tartalmát néhány határozott mozdulattal egyesítettem és kiolajozott formába öntöttem. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeverés nélkül) és 45 perc alatt készre sütöttem, majd a kikapcsolt sütőben hagytam még 15 percre. További 15 percet pihentettem a formában, majd egy vágódeszkára kiborítva vártam meg, míg teljesen kihűl. Ekkor jöhetett a szeletelés és a kóstolás.
Huh, hát mit is mondhatnék, azért előzetesen biztos voltam benne, hogy jól fog sikerülni, de sikerült felülmúlni minden korábbi várakozásomat. Az állag egészen elképesztően könnyed, szinte elolvad az ember szájában minden egyes falat. Az ízvilág pedig döbbenetes. Ugyan nincsenek kiugró, kirívó ízek, de valahogy mégis különleges és csábító az egész!