Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Rakott zöldbab

2018. május 15. - Csabi Konyhája

A rakott zöldbab gyerekkori kedvencem és anno a Színes RTV újságban találtam egy igen tetszetős receptre és kértem meg jóanyámat rögtön, hogy egyszer ez legyen az ebéd, haha. Később némi változtatással kialakítottam a saját kis verziómat és jó ideig rendszeresen el is készítettem, majd valahogy a feledés homályába veszett a dolog és csupán egy pár évvel ezelőtti, erősen újragondolt rizses verzió erejéig tért vissza nagy kedvencem a terítékre. Próbáltam a recepttáramban valami régi írást találni az arányokról de semmit nem találtam, így mint oly sokszor, maradtak a jó öreg megérzéseim.

dsc05063.JPG

Ahogy az esetemben a legtöbbször lenni szokott, 10dkg felkockázott füstölt szalonnával indult útjára a folyamat, amit zsírjára pirítottam (kb. 5 perc), majd 35dkg apróra kockázott vöröshagyma landolt a lábasban, amit kb. 10 percen keresztül kevergettem-kavargattam serényen, miközben sóztam és borsoztam. A végén két gerezd fokhagymát is ráreszeltem és még 1tk őrölt édes paprikával is elkevertem a hagymás alapom. Ekkor jöhetett a darált sertéslapocka (60dkg), amit kb. 5 percen keresztül fehéredésig pirítottam, majd egy konzervnyi hámozott paradicsommal (240g töltő tömeg) felöntöttem, újraborsoztam és 1tk morzsolt bazsalikommal is meghintettem. 15 percnyi rotyogtatást követően ismét sóztam, borsoztam és egy késhegynyi csípős őrölt paprikával is megszórtam még. Közben puhára pároltam egy zacskónyi (450g) fagyasztott zöldbabot is, amit bőkezűen sóztam, mindössze fél deci vízzel öntöttem fel és még két gerezd fokhagymát is reszeltem hozzá, fedő alatt 15-20 perc alatt pedig tökéletesen megpuhult. A darált húsos alapot előbb a babbal majd a közben szintén megfőtt 500g tésztával is jó alaposan összekevertem. Én penne tésztát használtam, mert ez a kedvencem, de persze ízlés dolga.

Kizsírozott tepsibe borítottam a tésztacsodát, szépen elegyengettem, majd egyenletesen végigcsurgattam 300g tejfölt, amit előtte két tojással kevertem össze. A rétegzési folyamatot 27dkg reszelt sajttal fejeztem be, illetve koronáztam meg. Fél erősségen előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra pirult a teteje, és ekkor késznek nyilvánítottam a rakott zöldbabot. Kb. 20 perc pihentetést követően pedig szépen felvágtam a rendkívül gusztusos végeredményt és már kezdődhetett is a lakoma! :) Hát igen, most sem csalódtam. Talán egy picit több zöldbabot elbírt volna a dolog, de igazából így is több mint korrektnek mondanám a végeredményt, a rakott zöldbab pedig továbbra is marad az egyik megunhatatlan kedvencem. (6 adag) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5913953270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2018.05.17. 04:27:06

Megnézném a hentes arcát amikor kérsz 59dkg darált húst:)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.05.17. 08:13:22

@clemens: hahaha. :)))) Bő fél kilót kértem, ennyi lett. :) nyilván ezek csak irányadó adatok valahol, de valahogy mániámmá vált, hogy pontosan leírom miből mennyi alapanyagot használtam.
süti beállítások módosítása