A blog rendszeres olvasói már jól tudják, hogy nagy krémleves fanatikus vagyok, így aztán a hirtelen jött brutális lehűlésnek köszönhetően nem is kellett sokat várni, hogy nekiessek egy újabb műnek ebben a megunhatatlan műfajban. Az idei krémleves őrületet egy remekbe szabott, pofonegyszerű brokkolikrémlevessel nyitottam meg!
Elsőként felkockáztam 20dkg kicsit húsosabb szalonnát, amit aztán 10 perc alatt gyönyörűen pirosra pirítottam. Érdemes kicsit nagyobb kockákra vágni, hiszen úgyis össze fog sülni, de persze ez abszolút ízlés kérdése.
Ezután pedig jöhetett a leves elkészítése. Felolvasztottam egy evőkanálnyi vajat, majd kb. 7 perc alatt üvegesre pirítottam egy fej (25dkg) apróra vágott vöröshagymát. Közben sóztam és borsoztam, a végén pedig 2 gerezd fokhagymát reszeltem rá és további egy percig pirítottam a hagymás alapot. Ekkor került a lábosba egy felkockázott krumpli (17dkg) és egy fej rózsáira szedett brokkoli. Én kisebb darabokra vágva a szárát is beletettem, így összesen 58dkg brokkolival dolgoztam. 1-2 percig kavargattam a lábas tartalmát, majd felöntöttem egy liter vízzel. A forrást követően ismét sóztam és egy tk petrezselyemmel is megszórtam. Fedő alatt 10-15 perc alatt el is készül a leves, amit ekkor már csak alaposan turmixolni kell.
Az így kapott gyönyörű krémes leveskét megint csak sóztam, borsoztam és egy fél szerecsendiót is reszeltem még bele, majd felöntöttem 2dl tejszínnel és egyet rottyantottam még az egészen. Még a turmixolás előtt kimentettem 1-2 kisebb rózsát, amit tálaláskor a pirított szalonna darabokkal együtt a levesbe helyeztem. Először füstölt sajtot akartam venni, de megakadt a szemem a pestós gouda sajton így én most ezzel gazdagítottam tovább az ízvilágot és a zöld árnyalatait. (6 adag)
Eme cikk megírása közben ért utol a felismerés, miszerint korábban csináltam már brokkolikrémelvest, amiről teljesen megfeledkeztem, haha, így visszaolvasva elég sok hasonlóságot mutat a kettő, de azért mégis kicsit más lett a mostani. Laktózmentes vaj és tejszín, valamint a sajt kihagyásával/laktózmentes sajttal fejedelmi GM és LM leves lesz a végeredmény.