Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Brokkolikrémleves

Beköszöntött az ősz, és vele együtt a krémleves-szezon is

2018. szeptember 29. - Csabi Konyhája

A blog rendszeres olvasói már jól tudják, hogy nagy krémleves fanatikus vagyok, így aztán a hirtelen jött brutális lehűlésnek köszönhetően nem is kellett sokat várni, hogy nekiessek egy újabb műnek ebben a megunhatatlan műfajban. Az idei krémleves őrületet egy remekbe szabott, pofonegyszerű brokkolikrémlevessel nyitottam meg!

dsc05742.JPG

Elsőként felkockáztam 20dkg kicsit húsosabb szalonnát, amit aztán 10 perc alatt gyönyörűen pirosra pirítottam. Érdemes kicsit nagyobb kockákra vágni, hiszen úgyis össze fog sülni, de persze ez abszolút ízlés kérdése.

dsc05734.JPG

Ezután pedig jöhetett a leves elkészítése. Felolvasztottam egy evőkanálnyi vajat, majd kb. 7 perc alatt üvegesre pirítottam egy fej (25dkg) apróra vágott vöröshagymát. Közben sóztam és borsoztam, a végén pedig 2 gerezd fokhagymát reszeltem rá és további egy percig pirítottam a hagymás alapot. Ekkor került a lábosba egy felkockázott krumpli (17dkg) és egy fej rózsáira szedett brokkoli. Én kisebb darabokra vágva a szárát is beletettem, így összesen 58dkg brokkolival dolgoztam. 1-2 percig kavargattam a lábas tartalmát, majd felöntöttem egy liter vízzel. A forrást követően ismét sóztam és egy tk petrezselyemmel is megszórtam. Fedő alatt 10-15 perc alatt el is készül a leves, amit ekkor már csak alaposan turmixolni kell.

dsc05736.JPG

dsc05737.JPG

Az így kapott gyönyörű krémes leveskét megint csak sóztam, borsoztam és egy fél szerecsendiót is reszeltem még bele, majd felöntöttem 2dl tejszínnel és egyet rottyantottam még az egészen. Még a turmixolás előtt kimentettem 1-2 kisebb rózsát, amit tálaláskor a pirított szalonna darabokkal együtt a levesbe helyeztem. Először füstölt sajtot akartam venni, de megakadt a szemem a pestós gouda sajton így én most ezzel gazdagítottam tovább az ízvilágot és a zöld árnyalatait. (6 adag)

dsc05738_1.JPG

dsc05740.JPG

Eme cikk megírása közben ért utol a felismerés, miszerint korábban csináltam már brokkolikrémelvest, amiről teljesen megfeledkeztem, haha, így visszaolvasva elég sok hasonlóságot mutat a kettő, de azért mégis kicsit más lett a mostani. Laktózmentes vaj és tejszín, valamint a sajt kihagyásával/laktózmentes sajttal fejedelmi GM és LM leves lesz a végeredmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3414266739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piszkos Freud 2018.09.30. 20:07:07

Szerintem a brokkoli krémleves úgy az igazi (színre és ízre), ha nincs benne se krumpli, se tejszín. Én csak a brokkolival magával sűrítem, és egy kis vajjal teszem csillogóbbá.

A szalonna jó ötlet, én is szoktam alkalmazni.

Szelid sunmalac 2018.10.01. 08:12:09

Akkor mondanek egy tippet, illetve kettot. Az elso, hogy nem kell bele krumpli, nem selymesiti, szimplan csak elnyomja a brokkoli izet. A tejszin izles dolga, az sem kell, de en szoktam bele tenni. Viszont a lenyegi dolog (nyugodtan utana lehet jarni a modszernek mashol is): a brokkolit mindig kulon, onmagaban fozzuk. Lobogo es sos vizbe kell dobni, nem magaban felforralni! A lobogo vizben fozni kb 5 percig, amig nem veszti szintet es felig roppanos marad (ekkor a legintenzivebb az ize. A vizbol kiveve ROGTON jeges vizbe aztatjuk, kulonben magaban tovabb fo es attol lesz olyan szep libafoszold, mint a kepeken. Ellenben a fenti modszerrel megorzi az eredeti izet, a vitaminok tobbseget es a teljes izt. Szovel EZUTAN lehet turmixolni a tobbi hozzavaloval es kremesiteni ha ugy kivanjuk. Jo etvagyat! (aprosag: es a szalonnat speciel kvazi disziteskent szorom a tetejere, igy nem azik at a szalonna. )

Szelid sunmalac 2018.10.01. 08:14:44

Ha pedig nagyon durvan Michelin csillagosan akarod csinalni, akkor az elomelegitett tanyer aljara teszel egy darabka Epoisse sajtot es arra kanalazod a levest. VIGYAZAT! Az Epoisse a vilag egyik legjobb sajtja, de irtozatosan budos. Soha, semmilyen korulmenyek kozott ne taroljuk csak ugy magaban, mindig dbozoba zarva!

Ezt a trukkot egyebkent valoban Michelin csillagos seftol tanultam es tenyleg bevalik.

Szelid sunmalac 2018.10.01. 08:15:55

@Piszkos Freud: Nincs a tejszinnel onmagaban semmi gond. A zsiradek segiti az izatvitelt es (reszben) megadja az umamit, bar itt azt a szalonna is hozzateszi. A kerdes inkabb a mennyisegen van.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.10.01. 08:54:53

@Piszkos Freud: hát igen, amúgy én is gondolkoztam, hogy most kihagyom a tejszínt, annyira jó volt már önmagában is a mix. a krumpli meg valahogy már reflexből kerül nálam a krémlevesbe, de régi önmagamhoz képest ez az egy szem krumpli elég komoly mennyiségi csökkenés hahaha.

funfun 2018.10.01. 10:59:42

Szalonnával még nem csináltam, de ha már az az íz is megjelenik, miért nem a kivett szalonnapörc zsiradékán pirítod a hagymát stb?

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.10.01. 11:09:42

@funfun: haha, ez egy jó kérdés. általában minden főzést egy jó nagy kanál zsírral kezdek, de azért ezeket a krémleveseket inkább vajon szoktam elindítani.
süti beállítások módosítása