Korábban már megemlékeztem egy cikkben egyik nagy kedvencemről, házi specialitásomról, a nachosról. Aztán első ízben az időközben már megboldogult Bikini Beachen tartott Csabi Konyhája események keretein belül emeltem új szintre ezt a fantasztikus snacket, amikor egy baromi dögös darált húsos raguval fejeltem meg az összeállítást mindenki legnagyobb megelégedettségére. Ez utóbbit nem is olyan régen házi körülmények között is újra elkészítettem, majd nemrég egy barátomnál vendégeskedve szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy mi lenne ha tovább fokoznám a dolgokat...
Elsőként a darált húsos ragut készítettem el. Zsírjára pirítottam 10dkg apróra kockázott szalonnát, majd 2 fej kockázott lilahagyma következett a sorban, amit sóztam, borsoztam és 1tk őrölt gyömbérrel és szintén 1tk korianderrel is meghintettem. A nálam szokásos 10 perces aktív kavarásos időszak után két duci fokhagyma következett reszelt állapotban és 1tk őrölt, édes pirospaprikával is megszórtam ezt a hagymás alapot és további 1-2 perc kavargatást követően az 50dkg sertés darálthús landolt a lábasban. (Persze ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor használjunk marhahúst!) Jó alaposan összekevertem, daraboltam, amíg kialakult a szép egyenletes, nagyobb rögöktől mentes állag. Közben ismételten sóztam, borsoztam, kapott egy újabb gyömbér szórást is a húsos alap, valamint 1-1tk cayenne, bazsalikom és majoranna is a fűszerezéshez tartozott. 15 perccel később egy üveg csípős salsa szószt is hozzákevertem és 5 percig még rotyogtattam.
Vékonyan kikentem zsírral egy jénai tálat és egy zacskó (200g) tortilla chips felét beleöntöttem. Én általában sajtos chipset szoktam használni, de ez persze ízlés kérdése. Ekkor a húsos ragu felét szép egyenletesen eloszlattam a chipses ágyon, majd jöhetett egy csokor friss petrezselyemnek a fele apróra vágva, egy felkarikázott paradicsom és ízlés szerint néhány karika darabjaira szedett lilahagyma. Egy zacskó mozzarella sajt szintén felszeletelve következett a sorban, majd kezdődött újra a rétegzés: a maradék chips, a maradék ragu, paradicsom, lilahagyma, 20dkg trappista sajt és a maradék petrezselyem, valamint némi frissen őrölt szerecsendió. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép aranybarnára sül.
Hát kérem szépen, nincs mit szépíteni ezen, egy igazán nem mindennapi gasztronómiai csoda született. Olyan ízorgia, amivel egyszerűen nem lehet betelni. A koriander erőteljes jelenléte valami egészen fantasztikus, miközben minden egyes falattal újabb és újabb gasztrosokk éri az ízlelőbimbóinkat és azt kívánjuk, bárcsak sose fogyna el ez az igencsak extrém rakottas. Sokáig csak a cikk elején említett alap nachos verziót készítettem el, aminek szintén megvan a maga bája és tagadhatatlanul nagyon menő, de ez a mostani húsos rakott ügy valami leírhatatlan csoda, amivel garantált a siker. (4 adag)