Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Csülök pékné módra - egy igazán brutális ízbomba

A tökéletesen omlós, szaftos hús és ropogós bőr megéri a befektetett munkát

2019. január 30. - Csabi Konyhája

Az utóbbi időben eléggé rámentem az úgymond alapreceptek elkészítésére, eddigi elmaradások pótlására, ilyen volt legutóbb a töltött káposzta is nemrég és ilyen a most szóban forgó csülök is, amihez sokszor sokféle formában volt már szerencsém de én magam még sosem próbálkoztam az elkészítésével. Az igazat megvallva viszonylag kevés igazán maradandó élménnyel gazdagodtam eddigi teszteléseim során, így aztán én is némi félsszel, de persze nagy izgalmak és várakozások közepette vetettem bele magam a munkálatokba.

dsc06281.JPG

Egy másfél kilós füstölt csülökkel dolgoztam amit egy jókora lábasba helyeztem és felöntöttem annyi hideg vízzel, hogy ellepje. 5 babérlevelet, négy gerezd fokhagymát és egy maréknyi szemes feketeborsot is dobtam hozzá, fedő alatt csökkentett hőfokon egy órán keresztül főztem. Közben egy római tál alját kikentem zsírral és megágyaztam 1-1 nagyobb fej vörös- és lilahagymával, amiket karikákra vágtam. A csülköt középre helyeztem, négy szem közepes nagyságú tetszés szerinti formájúra vágott krumplival körberaktam majd az egészet finoman meghintettem sóval és gazdagon tekertem rá tarkaborsot. Fedő alatt egy órán keresztül sütöttem gázsütőben kb. 3/4 fokozaton, majd fedő nélkül még másfél órát túlóráztam, hogy szép ropogósra megsüljön a bőre is. Locsolgattam a saját levével, és időnként kicsit megfordítottam a húst, hogy mindenhol megpiruljon. Elég stresszesen éltem meg ezt a másfél órát de végül a végeredmény mindenért kárpótolt....

A bőr eszméletlenül menő, ropogós lett, de ami még talán ennél is fontosabb, hogy a hús álomszerűen puha omlós és az egész iszonyatosan finom, ízletes lett. Arról nem is beszélve, hogy a hagymás krumpli egy igazi gasztro katarzissá ért össze, így aztán összességében elmondható, hogy megéri kicsit melózni az ügyön és türelmesnek lenni, mert egy nem mindennapi csodát vehetünk ki végül a sütőből, ami kissé talán meglepő módon másnap még finomabb volt! (kb. 5-6 adag)

dsc06283.JPG

dsc06284.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3014556206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.01.31. 14:18:24

Három kérdés:
A római tálat beáztattad vízbe előtte?
A hagyma és a krumpli hogy nem égett meg ennyi idő alatt?
Mi a fenének kínzom magam ilyen posztok nézegetésével? A kollégák nem értik miért nyalogatom a monitort...

Petyulino01 2019.01.31. 14:40:48

Üdv,

ha már alapreceptről beszélsz,alapból ez egyáltalán nem füstölt csülökkel készül.

Sima nyers csülökkel.
Szerintem egyáltalán nem illik ehhez az ételhez a füstölt íz.

Az előttem hozzászólónak annyit javasolnék,hogy legalább 2-2.5 órát főzze a(nyers) csülköt,utána a rásütés gyorsabban megvan,ropogós lesz,és a többi sem sül oda.

Attilla 2019.01.31. 17:51:26

ez mind szép, de hol a pékné?

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2019.01.31. 20:48:15

@UtazóTódi: Hahó! És ez kőbe vésett szabály amúgy??? Én eleve jobban szeretem a füstös dolgokat és nálam jelen esetben sem volt gond, plusz ha visszaemlékszem eddigi csülök élményeimre, ez mindet verte, pedig most készítettem először, és nem hazabeszélni akarok, mert meg szoktam azt is írni, ha esetleg nem sikerül olyan jól az étel... ;) Még a bőr ropogóssága az oké, de a hús omlósságával eddig mindig gondom volt, akárhol ettem. Jelen esetben viszont ha valami baromi jó, azért úgy érzem nem kell magyarázkodni, de értem, megértem és elfogadom, amit írsz.

@UtazóTódi: Nem áztattam be. A tál alját kikentem ugye zsírral, nem tudom, nem égett meg egyáltalán, pont a lehető legjobb csucsmákos egyveleg lett a krumpli+hagyma párosból...

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.01.31. 22:44:31

@Csabi Konyhája: gondolom a válasz első felét nem nekem szántad.

élhetetlen 2019.01.31. 23:11:08

@Attilla: „de hol a pékné?”. Belőle főzték az alaplevet, amit a sülő csülök alá öntöttek, hogy ne éjen le, ne száradjon ki, csak elfelejtették említeni.

ChiliAdmin 2019.02.03. 10:33:34

Egy dolog hiányzik hozzá! Egy jó kus tormakrém. Lehetek "farvizen evező" rajongó?

chilipaprika.blog.hu/2018/03/30/chipotle_chilis_tormakrem

ChiliAdmin 2019.02.03. 10:48:55

@...elmúlik...: Talán nem a legjobb minőségű de szerintem nyomokban látszik rajta, hogy füstölt csülök. Szerintem a hiperek közül a Spar hentespultban lehet kapni értékelhető minőségű füstöltcsülköt. Rendes házi füstöltárut beszerezni manapság már nem olyan könnyű.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2019.02.03. 17:16:16

@ChiliAdmin: köszi a tippet, jól hangzik, majd szerintem kipróbálom!!! Amúgy jó kis chilivel megfejeltem tálalásnál még a csülköt, ne aggódj. De a tormát amúgy is szeretem szóval tényleg köszi!

Lajos Palfalvi 2020.02.29. 15:23:38

kedves..amatör..kejenc..barataim..hat..ha..jol..lattom...a..kepeket..a..csülök..pekne..modra..egyik..serpenyöben..nyers..csülök..van..a..masikban..füstölt..volt..nos..a..füstölt..az..igazi..pekne..modra..keszitet..alapanyag..a..többi..leiras..kb..kvazi..stimel..tehat..kevesebet..povedalni..es..jobban..fözni.a,,io..szakacs..holtig..tanul

Lajos Palfalvi 2020.02.29. 15:24:41

kedves..amatör..kejenc..barataim..hat..ha..jol..lattom...a..kepeket..a..csülök..pekne..modra..egyik..serpenyöben..nyers..csülök..van..a..masikban..füstölt..volt..nos..a..füstölt..az..igazi..pekne..modra..keszitet..alapanyag..a..többi..leiras..kb..kvazi..stimel..tehat..kevesebet..povedalni..es..jobban..fözni.a,,io..szakacs..holtig..tanul
süti beállítások módosítása