Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Egyszerű currys csirke

Rendkívül erőteljes ízvilágú, sűrű finomság

2020. május 20. - Csabi Konyhája

Nagyon szeretem az erőteljes fűszerezésű ételeket, a curryt pedig kifejezetten imádom és jó pár kiválóság született már a konyhámban ebben a műfajban. A currys székelykáposzta például nagy kedvencem, de a currys lencse is egy emlékezetes mű volt anno és egy igencsak extrém babos egytálételt is alkottam már korábban nagy sikerrel. Most egy egyszerű csirkés fogást készítettem, aminek alapját egy egészen elképesztő ízvilágú, sűrű mártás adta.

dsc08480.JPG

Kezdésként némi felhevített olajon a felkockázott, bőr nélküli csirkecombfilét (50dkg) jól lepirítottam max hőfokon 5-6 perc alatt miközben sóztam, borsoztam, majd kiszedtem és félretettem pihentetni. Ugyanebben a serpenyőben dolgozva ismét felhevítettem némi olajat és 5 babérlevelet, valamint egy teáskanálnyi koriandermagot kicsit lepirítottam szűk egy perc alatt, mielőtt a felkockázott vöröshagyma (30dkg) következett volna a sorban és a szokásos 10 perces hőkezelés, miközben sóztam és borsoztam. A végén 3 gerezd fokhagymát (18g) is reszeltem rá és egy perccel később már a nagy fűszersokkolás következett. 1-1tk őrölt római kömény, gyömbér, kurkuma, curry, fahéj és cayenne is a hagymás alapra került és egy jó alapos kavarást követően felöntöttem 2-2dl passzírozott paradicsommal és főzőtejszínnel (10%) és egy kiadós elkeverés után végül a csirke is belekerült ebbe a mennyei alapba. Csökkentett hőfokon 20 percig rotyogtattam, ami idő alatt gyönyörűen besűrűsödött az egész. Valahol féltávon egy csokor apróra vágott petrezselyemmel is megszórtam ezt a fantasztikusan kinéző és illatozó csirke curryt.

Közben elkészítettem a köretet is, ami mi más is lehetett volna, mint rizs. Nekem egy bögrényi mennyiség pont ideálisnak tűnt. Nem csak kinézetre, illatra, de bizony ízre is egészen elképesztő étel született, amihez foghatót utoljára egy fővárosi Curry Házban ettem, szóval elégedetten konstatáltam, hogy bizony ez elég menő lett. Először kicsit féltem, hogy talán túlzottan is fűszeres, esetleg ehetetlenül erős lesz de szerencsére egyáltalán nem így lett, egy pont optimális erősségű, kellően harsány és ütős kis curry született! (3-4 adag) 

dsc08485.JPG

dsc08487.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8415709010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 14:06:33

Régebben én is imádtam az erős fúszerezésű ételeket, de időközben valamifél eallergia alakult ki a szervezetemben, és durva hasmenést okoznak az ilyenek.

De amit leírtál, annyira csábító, hogy bevállalok egy hasmenést, és kipróbálom.

"csirkecombfilét jól lepirítottam max hőfokon 5-6 perc alatt miközben sóztam, borsoztam"

A borsot mikor tetted bele? Pontosabban hány percet pirítottad a húst úgy, hogy már rajta volt a bors? Azért kérdezem, mert nálam ilyenkor nem túl magas hőfokon is hamar odatapad a bors a lábos aljára, aztán oda is ég.

Pécsi bölcsész 2020.05.21. 15:15:54

hát elég nagy hiba, indiai ételt nem basmati rizzsel elkészíteni :-) de így is finom lehetett

shantung 2020.05.21. 16:51:19

Feltétlenül kell bele tejszín? Én kihagynám...

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.05.21. 17:23:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hahaha, már bocsánat, de ez aztán a hozzáállás! ;)
értem, mire gondolsz, némi pörzsanyag nálam is keletkezett, de a még abszolút elfogadható szinten, tehát azért szenesedés még nem volt. pont emiatt, nem az elején, hanem valahol féltávon, tehát kb. 2 perc környékén borsoztam és tényleg fontos a folyamatos kavargatás!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.05.21. 17:24:36

@Pécsi bölcsész: legközelebb megfogadom a tanácsod! köretek terén hajalmos vagyok kicsit elkamuzni a dolgokat néha... :)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.05.21. 17:25:32

@shantung: én úgy vagyok minden recepttel, hogy soha, semmi se muszáj, mindenki mindent úgy csinál, ahogy neki jólesik! ;) :)

Benikuty 2020.05.21. 21:19:27

@Pécsi bölcsész: jasminnal is lehet, és akkor már fúziós is a cucc :D
süti beállítások módosítása