Nagyon szeretem az erőteljes fűszerezésű ételeket, a curryt pedig kifejezetten imádom és jó pár kiválóság született már a konyhámban ebben a műfajban. A currys székelykáposzta például nagy kedvencem, de a currys lencse is egy emlékezetes mű volt anno és egy igencsak extrém babos egytálételt is alkottam már korábban nagy sikerrel. Most egy egyszerű csirkés fogást készítettem, aminek alapját egy egészen elképesztő ízvilágú, sűrű mártás adta.
Kezdésként némi felhevített olajon a felkockázott, bőr nélküli csirkecombfilét (50dkg) jól lepirítottam max hőfokon 5-6 perc alatt miközben sóztam, borsoztam, majd kiszedtem és félretettem pihentetni. Ugyanebben a serpenyőben dolgozva ismét felhevítettem némi olajat és 5 babérlevelet, valamint egy teáskanálnyi koriandermagot kicsit lepirítottam szűk egy perc alatt, mielőtt a felkockázott vöröshagyma (30dkg) következett volna a sorban és a szokásos 10 perces hőkezelés, miközben sóztam és borsoztam. A végén 3 gerezd fokhagymát (18g) is reszeltem rá és egy perccel később már a nagy fűszersokkolás következett. 1-1tk őrölt római kömény, gyömbér, kurkuma, curry, fahéj és cayenne is a hagymás alapra került és egy jó alapos kavarást követően felöntöttem 2-2dl passzírozott paradicsommal és főzőtejszínnel (10%) és egy kiadós elkeverés után végül a csirke is belekerült ebbe a mennyei alapba. Csökkentett hőfokon 20 percig rotyogtattam, ami idő alatt gyönyörűen besűrűsödött az egész. Valahol féltávon egy csokor apróra vágott petrezselyemmel is megszórtam ezt a fantasztikusan kinéző és illatozó csirke curryt.
Közben elkészítettem a köretet is, ami mi más is lehetett volna, mint rizs. Nekem egy bögrényi mennyiség pont ideálisnak tűnt. Nem csak kinézetre, illatra, de bizony ízre is egészen elképesztő étel született, amihez foghatót utoljára egy fővárosi Curry Házban ettem, szóval elégedetten konstatáltam, hogy bizony ez elég menő lett. Először kicsit féltem, hogy talán túlzottan is fűszeres, esetleg ehetetlenül erős lesz de szerencsére egyáltalán nem így lett, egy pont optimális erősségű, kellően harsány és ütős kis curry született! (3-4 adag)