Előszeretettel szoktam különféle összeállításban elkészíteni házilag a zabkását, amit jó szokás szerint végtelenségig lehet ugye variálni, gazdagítani. A házi zabszelet készítése is tervben volt már egy ideje, aztán most úgy éreztem, itt az ideje kipróbálni! Azt azért nem mondanám, hogy túl sűrűn, de azért szoktam venni boltit, néha jól tud jönni egy kis útravalónak. Kicsit féltem az első próbálkozástól, hogy hogy is fog sikerülni és az összeállítás utolsó pillanataiban is módosítgattam még az összetevők mennyiségén, de végül örömmel jelenthetem, sikerült egy egészen fantasztikus receptet kitalálnom.
Egy nagyobb tálba kimértem 150g aprószemű zabpelyhet, 100g mogyoróvajat, 20g kókuszolajat, 30g mazsolát, 50g mézet és előzetesen villával pépesre tört 100g banánt. Megszórtam még egy teáskanálnyi őrölt fahéjjal, majd előbb kanállal, végül villával igyekeztem minél jobban összedolgozni az összetevőket. Amikor úgy éreztem, hogy sikerült a feladat, akkor egy sütőpapírral kibélelt sütőformában elegyengettem, a tetejét pedig kanállal igyekeztem minél inkább simára döngölni.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeverés nélkül) és 20 perc alatt készre sütöttem. Féltávnál kivettem és a sütőpapír segítségével megfordítottam és akkor már papír nélkül toltam vissza a sütőbe. Rácsra téve vártam meg míg teljesen kihűl és ekkor vágtam fel 4 egyenlő darabra, amik így egyesével 100g súlyt nyomtak. Az ízvilág és az állag is teljesen elbűvölt engem, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni. Természetesen itt is csak a fantáziánk szab határt további ízesítések és tuningolások kapcsán. Egészen biztos, hogy én is fogok még kísérletezgetni a jövőben, és az is biztos, hogy boltban aligha fogok venni többet zabszeletet.