Jancsa Janit aligha kell ma már bemutatni a gasztronómiában / street food körökben jártas embereknek, hiszen a kultikus Burger Blog után előbb a Bamba Marha Burger Bar, majd az épp a napokban igen előkelő AVPN minősítést kapott Donna Mamma Pizza Napoletana ételkínálata is az ő nevéhez köthető, de Street Kitchen epizódokban is fel-felbukkan időnként, végül de nem utolsósorban pedig alig egy éve a fővárosi Andrássy úton nyílt Hoppá! Bistro finomságai mögött is ő bábáskodik. Igazából szerintem ezt eredetileg senki se tervezte, de végül Irtó Márton, a bisztró séfje és Jani összedugták a fejüket, aminek jelen cikk apropójául szolgáló burger csoda lett a végeredmény, ami mindössze két hétre került fel az étlapra. Mivel korábban már volt szerencsém megízlelni a Hoppá életérzést, így nem ért különösebben váratlanul a dolog, hogy egy minden nemében csúcskategóriás összeállításról beszélhetünk mind az alapanyagok, a kivitelezés vagy éppen az igencsak impozáns külcsín, tálalás tekintetében.
Na de nézzük akkor, hogy hogyan is áll össze a burger! Kezdésként van egy kiváló minőségű, külön erre az alkalomra készített különleges kis buci, ami természetesen kapott némi pirítást mielőtt az összeállítás lelke, a közel 30dkg húspogácsa is belekerült. A húst a sokak számára már jól ismert Hortobágy Angus szállította, illetve 40+ napig érlelte direkt ehhez a burgerhez. A 28dkg húspogácsába került betöltésre a kacsamáj "sajt" némi karamellizált hagyma társaságában. Füstölt szívsonka, parmezánchips, paradicsomszósz és aszalt paradicsomos szósz, valamint kovászos uborka gazdagítja, illetve teszi teljesség ezt a spéci hamburgert. Ehhez méltó köret, egy igazán különleges kompozíció társul 3 héjában sült burgonyával a főszerepben, amik kovászos uborka veolutéban foglalnak helyet, ami egy igazán ízes, krémes, lágy finomság. A kivájt burgonyákba füstös ízvilágú hagymapüré lett töltve és némi marinált hagyma és burgonyachips koronázza meg ezt a különleges köretet. Már ebből a leírásból is leszűrhető, hogy milyen sokszínű ez a tál: különböző Ízek, állagok, textúrák találkoznak, ami egy felejthetetlen, sokszínű ízélményt eredményez.
Lehet, hogy volt, akiben felmerült a kérdés, hogy ezt most miért is kellett, de a válasz pofonegyszerű. A Bamba egyértelműen a street food vonalat képviseli és ebből kifolyólag sok extrém ötlet nem annyira kivitelezhető ott, viszont a Hoppában tényleg minden megvalósítható és egy teljesen új közegbe helyezve egy új dimenzióba emeli a burgerezés élményét. Mert bizony ez tényleg művészet már, ami itt a tányérra került, az pedig egy külön plusz pont, hogy mindezt egy elegáns, ám mégsem modoros környezetben lehet átélni. Na de visszatérve a burgerhez, a zsemle nem csak ránézésre, de ízre és állagra is tökéletes, a húspogácsa pedig maga a szaft- és ízmennyország. Megőrülsz! A máj pont optimális mértékben érződik ki és remekül harmonizál a karamellizált hagymával. A szívsonka és az uborka is kiváló extra ízekkel, textúrákkal, ez utóbbi kellemes savassággal gazdagítja az ízképet. A köretről megint csak szuperlatívuszokban tudok csak beszélni, egy egészen elképesztő zsenialitás, ami akár önmagában is megállná a helyét. A 3390 forintos ár pedig egy ilyen kiadós és minőségi étkezésért abszolút nem túlzó.
Minden elismerésem az ötletgazdáknak és az alkotóknak, így aztán nem meglepő, hogy csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a spéci burger tálat, amire mindössze két hétig van lehetősége minden burger fanatikusnak. Ugyan nem ez a bisztró fő profilja, azért én remélem, hogy lesz még folytatása a dolognak.