Nagy kedvencem az egres, azaz a pöszméte, ahogy én a leginkább szeretem hívni. Így aztán elkerülhetetlen volt, hogy süssek valami finomat belőle, az utóbbi idők nagy slágerreceptjét (barackos-túrós, szamócás-fehércsokis, ananászos-kókuszos) alapul véve el is készítettem ezt a jó kis egres hangsúlyos süteményt.
HOZZÁVALÓK
200g liszt
150g kristálycukor
csipet só
12g vanillin cukor
10g sütőpor
200g búzadara
300g görög joghurt
2 tojás (M)
100g napraforgóolaj
300g egres
Kezdésként 200g búzadarát elkevertem 300g görög joghurttal és egy órán keresztül pihentettem. Közben egy nagyobb tálban elkevertem a száraz alapanyagokat: 200g liszt, 150g cukor, csipet só, 1 csomag (12g) vanillin cukor és 10g sütőpor. Egy másik tálban felvertem 2 tojást (M), amit aztán egyneműre kevertem 100g napraforgóolajjal és a joghurtos darával is, utolsóként pedig 300g félbevágott egres is csatlakozott ehhez a menő alaphoz. Végül összekevertem a két tál tartalmát és egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe (24x28cm) borítottam. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeveréses funkciót használva) és 30 perc alatt készre sütöttem.
10 percig még hagytam a tepsiben, majd vágódeszkára kiszedve vártam meg, hogy teljesen kihűljön és csak ekkor szeltem fel. Ízlés szerint még némi porcukorral is meg lehet szórni. A korábbi sütikhez képest ez most egy picit masszívabb állagú finomság lett a dara miatt, de ez a koncepció része volt, illetve kíváncsi voltam én magam is, hogy milyen is lesz így, de igazából ez a süti is hozta a kötelezőt. Különleges ízvilágú, fanyar finomság ez, aminek falatozását szinte lehetetlen abbahagyni, illetve nálam itt is bejött a hűtőben tárolás, nekem legalábbis hűtőhidegen jobban ízlett.