Még 2015 vége felé határoztam el, hogy a blog történetében először itt az ideje, hogy én is készítsek egy toplistát. Hogy kicsit egyszerűsítsem a dolgot, leszűkítettem a kört Budapestre, de bizony így se volt azért könnyű dolgom. Első körben összegyűjtöttem körülbelül 40 helyet, ahol vagy nagyon jó élmények értek, vagy még nem volt tapasztalatom, de listára valónak tűnt, illetve voltak még azok a nagyobb nevek, amiket sokan kapásból odatennének egy listára. Minden esetben egy újrateszt, vagy éppenséggel első kóstolás történt, ami azért kissé lassította a folyamatot, de sikerült év végére összehozni a dolgot. Sokszor újrarendeztem a sort, hiszen sajnos volt olyan, ami időközben bezárta kapuit és olyan is, ahol olyan szintű minőségromlásnak voltam tanúja, hogy kíméletlenül kipottyant a listáról. Végül összeállt egy baromi erős 15-ös mezőny, ahol nincsenek utolsók, hiszen az mindenképp egy elismerés, illetve egy erős ajánlás részemről, hogy szerepel az adott burgerező ebben a cikkben. Az igazat megvallva én a blog elmúlt 4 évét vettem alapul, így több hely is az életútjának is köszönheti a helyezését, de van olyan is, ahol csupán egyetlen baromi erős élmény repítette a listára az adott étkezdét. Sokszor tényleg nagyon nehéz volt rangsorolni, hiszen több esetben is nüansznyi, de egyáltalán nem elhanyagolható dolgok döntöttek. Fogadjátok tehát szeretettel az én kis listámat, ajánlásomat, ami természetesen nem lehet hibátlan, hiszen még rengeteg hely van ahol nem jártam, de valahol meg kellett húznom a határt, hogy elkészülhessen a cikk, 2017-ben pedig természetesen robog tovább a Burger Mustra sorozat is!
1. Revolución
A Revolución mindössze tavaly nyáron nyitotta meg kapuit a VII. kerületi Akácfa utcában és rögtön az elején fontos kiemelni, hogy az a Balogh Dani bábáskodik az egész felett, akit minden bizonnyal sokan a W35-ből már jól ismernek. Az induláskor nem éreztem annyira erősnek a névadó burgert, ami persze már akkor sem számított gyengének, viszont az egyébként állandóan változó étlap többi résztvevője sokkal inkább meggyőztek, bár az igazat megvallva kezdettől fogva zavarban voltam, ha döntenem kellett, hogy mi is a kedvencem a rendkívül extravagáns kínálatból. Később visszatértem egy spéci fánkburgerre, ami engem teljesen letaglózott és már akkor elkezdett szépen felfelé lépkedni a Revo a kis képzeletbeli listámon, majd most az év végén egy az étlap egyik állandó burgerére, a Yellow Death-re neveztem be. Nyárhoz képest annyi változás történt, hogy már egy jó ideje saját bucival dolgoznak a srácok és a hús is le lett cserélve. Nos, ez a két lépés máris hatalmasat dobott az összképen, miközben a névadó szósztól szolidan potyogtak a könnyeim, miközben olyan ízorgia tombolt a számban, hogy nehezen találtam a szavakat az élményre és arra az elhatározásra jutottam, hogy ez a burger bizony hibátlan. Alapértelmezés szerint olyan köret jár, hogy az megint csak párját ritkítja. A házi krumpli első osztályú és a sali is nagyon jóleső felfrissülést hoz két falat között. Tex-Mex vonalon bizony az egyik, ha nem a legjobb hely a fővárosban, folyamatosan megújuló étlappal, elképesztő különlegességekkel és bizony egyre jobb és jobb burgerekkel.
2. Bamba Marha Burger Bár
A Bamba Marha egyrészt elég komoly helyzeti előnnyel, másrészt viszont igen komoly teherrel indult kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt, hiszen az a Jancsa Jani felelős az étlapért, akit ma már aligha kell bemutatni bárkinek is, aki figyelemmel követi a hazai burger forradalmat. Jani ugye a burger.blog legendás atyja, így aztán igencsak tapasztalt rókának számít a szakmában és minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a tapasztalatait a lehető legjobb formában ültette át a saját kreációkba. Az étlap állandó szereplői közül nekem egyértelműen az ananászos Big Kahuna vitte a prímet, a tavalyi év elejétől fogva pedig hónapról hónapra egy spéci összeállítással jelentkeznek, amik közül bizony nem egytől elég rendesen leesett az állam. Ilyen volt a marharagus Sloppy Joe, a közelmúltból az Oktoberfest Burger vagy épp legutóbb az egészen félelmetesen zseniális Karácsonyi Burger is. A hús és a zsemlék is a legjobbak között vannak, de nem elhanyagolható a fantasztikus sültkrumpli sem, ahogy a zseniális házi szószválaszték sem. Ha pedig egy kis édességre vágyik valaki, akkor a rántott Oreo is az étlap kihagyhatatlan elemeit erősíti. A közelmúltban pedig már a második és harmadik egységet is megnyitották, ez a fajta terjeszkedés pedig nem véletlen és közel sem indokolatlan, hiszen igen komoly népszerűségnek örvend a Bamba. Teljesen megérdemelten!
3. Burger House
A Burger House nekem régóta a szívem csücske, hiszen annak idején az óbudai egységükben fogyasztottam életem első úgynevezett kézműves hamburgerét négy évvel ezelőtt, ami ráadásul egy brutális nagy szörnyeteg volt. Az az élmény indította el a Burger Mustra sorozatot is és időről időre mindig felkerestem valamelyik egységüket, vagy éppen valamelyik fesztiválon falatoztam náluk, de az utóbbi időben leginkább a Nyugatinál található éttermükben jártam a legtöbbször. Sokat változott az étlap az eltelt évek alatt és a fejlődés is jól érzékelhető, hiszen Lázár Péter fő mágus nyughatatlanul kísérletezget folyamatosan a zsemlétől kezdve a húson át, tényleg mindenen. Az idei év egyik legemlékezetesebb momentuma tőlük a Manglica Fesztiválos részvételük és az arra az alkalomra készített három fenomenális burger, melyek közül a lecsósat én továbbra is feltenném az étlapra, illetve a Hellmann's Burger Bajnokságra készített egészen elképesztő Juicy Lucy burgerrel is felejthetetlen élményeket okoztak számomra. De nemrég például a The PeP névadó burgerét kissé a saját arcára formáló összeállítással is igen emlékezeteset sikerült alkotnia a Burger House-nak. Csak így tovább!
4. Attaboy!
Az Attaboy!-t még a kiszállítós időszakában ismertem meg 2014 elején és azonnal rajongóvá tettek, hiszen a kiszállítós hamburger nem éppen egy hálás szegmense a burgerezésnek, de a mai napig az ő hambijuk áll nálam a dobogó legfelső fokán ebben a műfajban. Aztán ugyanazon év végén megnyílt a beülős bisztrójuk is és a rajongásom csak tovább nőtt, hiszen egy a mai napig egyik legnagyobb kedvencemhez volt szerencsém a Hurt Locker képében. Kevés helyen tudnak ennyire dögös hamburgert készíteni, jelen esetben a dijoni mustáros tarkabors mártás egyértelműen a burger lelke, de a hús és a ropogós bacon is annyira tökéletes, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. 2015 nyarán előálltak a burger duó újdonsággal, amivel szintén nagyon megnyertek maguknak. Az étlap többi versenyzőjével is próbálkoztam már több-kevesebb sikerrel, most nemrég pedig visszatértem, hogy felelevenítsem emlékeimet a nagy kedvenc Hurt Lockerrel kapcsolatban. Időközben azért elég sokat módosult a kínálat, burgerek tűntek el, jöttek újak, időről időre vannak havi specialitások is, a Locker pedig még mindig ugyanolyan piszkosul menő, mint egykoron. A zsemle állagra talán lehetne némileg masszívabb és a szezámos szórás is kissé túlzásnak tűnhet, de ettől eltekintve az Attaboy! bizony stabilan az élboly tagja!
5. Nap Bácsi
A Római-part egyik ékkövének számító Nap Bácsi egy másik emblematikus hely, a Fellini mellett található és 2015 nyarán kezdte meg működését. Én az elmúlt nyáron jutottam el hozzájuk első ízben és nem kellett sokat várni a visszatérésre sem. Mindkétszer az egyetlen hamburgerüket, a szürkemarha burgert ettem, de ilyen gasztro katarzisra még legmerészebb álmaimban sem számítottam előzetesen. Kezdve azzal az őrölt ötlettel, hogy buci helyett egy egészen kiváló tortilla lapba vannak csomagolva az összetevők, amire aztán egészen elképesztő módon van ráolvasztva és pirítva a sajt. A hús abszolút felső kategóriás minőség, csupán minimális fűszerezéssel, erőteljes és hibátlan marha ízzel, tökéletesen medium rare sütéssel, és a köretként kapott saláta is abszolút telitalálat. Mindehhez pedig festői környezet társul és igencsak impozáns sörválaszték a csapokon. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy itt lakok a szomszédban, de ez bizony egy kötelező zarándokhely nyáron minden burger fanatikusnak!
6. Cech In
Már régóta ki akartam próbálni, hogy mit tud kajafronton a Cech In, hiszen söreikhez már jó párszor volt szerencsém korábban és a két egységük közül a Lónyay utcaiban egyedül hamburgert is készítenek. Az étlapon sejtelmesen csak annyi olvasható, hogy "Hamburger, ahogy mi szeretjük". Abban a nem mindennapi élményben volt szerencsém 2016 elején, hogy ez bizony tökéletesen megegyezett azzal, ahogy én is szeretem. Igencsak méretes a burger, a fantasztikus házi buciba egy 20 dekás tökéletesen mediumra sütött kellemes fűszerezésű húspogácsa került, ami mellett a mennyei lilahagyma lekvár dominál. Köretként egy jó kis házi sültkrumpli és nagyon menő házi fokhagymás majonéz érkezik, mindez pedig a lélektani határnak számító 2000 Ft alatt. A visszatérésem alkalmával ismét meggyőződhettem a hely csodás hangulatáról, a kiváló személyzetről és hát első ránézésre még a burger is valamivel nagyobbnak, még durvábbnak tűnt. A tálalásban mondjuk nem teljesen értettem a változást, miszerint a krumpli a majonézbe kutyulva érkezett, de ez legyen a legnagyobb baj. Viszont míg első alkalommal kérdés nélkül sikerült a medium/medium rare, most viszont sajnos a kérdezés és kérés ellenére sem sikerült, mivel kissé szárazra sült a husi. Ettől függetlenül az élmény még így is abszolút felső kategóriás és továbbra is jó szívvel ajánlok mindenkinek egy látogatást a Cech In-be!
7. The PeP
A Pep bizony a mezőny egyik legifjabb tagja, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne előélet, hiszen Norbi nem ma kezdte a szakmát és szemmel láthatóan a szaktudáson kívül kiváló ötletekben, lelkesedésben és fanatizmusban sem szenved hiányt. Az idei Hamburger Days-en teszteltem először a kínálatot és rögtön egy igen erős kezdésként könyvelhettem el az élményt egy jó kis Death Burgernek köszönhetően, ami pont annyira volt erős, hogy még teljesen élvezhető és minden egyes összetevő íze érezhető maradt. Mert hát ugye agyatlanul erős kaját bárki tud csinálni, az igazi művészet ott kezdődik, hogy közben igazi ízélményt is adjon az étel. Az igazi megváltás az Arany János utcai metró megállónál található kis üzlet meglátogatásakor ért, hiszen a névadó burger bizony párját ritkítja a mai mezőnyben, a köretként kérhető cheddar szószos pirított baconös házi sült krumpli pedig konkrétan maga a mennyország. Csak és kizárólag minőségi, házi alapanyagok kerülnek mindenbe, illetve mindenhez felhasználásra. Nincs alku! A burgerek igazán ötletesek, az árak barátiak, a nyitvatartás pedig teljes mértékben buli kompatibilis. Nagyon jó, hogy van Budapesten egy ilyen szuper kis hely!
8. Bajor Söröző
A Móricz Zsigmond térnél található Bajor Sörözőben 2013 nyara óta lehet hamburgert is falatozni, első látogatásom pedig a blog elején és a Burger Mustra sorozatnak is még a hajnalán esett meg és már rögtön elsőre a szívembe zártam a Bajort, hiszen a hangulat, a sörök, a burger és a mesteri steak burgonya is nagyon rendben volt. Aztán két éve beneveztem egy burger kihívásra, aminek a keretein belül egy 4x40 dkg húspogácsás monstrumot próbáltam legyűrni, és egy jópofa kisfilmet is forgattunk róla. 2016-ban előbb tavasszal tértem vissza egy újrateszt végett, a véleményem pedig csak tovább javult minden tekintetben, pedig eddig se volt igazából okom panaszra, de érezhetően sokat javult a burger. Aztán nemrég ismét vissza kellett térnem, hiszen időközben a zsemle és a krumpli is le lett cserélve és azt gondoltam úgy fair, ha az aktuális helyzet figyelembe vételével szerepel a listán a BH. Az élmény ismételten nagyon pozitív volt, bár a steak krumplit azért sajnálom, hogy meg lett szelídítve, hiszen nem hiszem hogy csak én rajongtam azokért a hatalmas jól megsütött krumpli csodákért. De persze ettől függetlenül a Bajor Söröző így is egy rendkívül üde színfolt a fővárosi burger térképen!
9. Buddies Burger
Szűk egy évvel ezelőtt rögtön egy duplateszttel indítottam az ismerkedést a Buddies kínálatával és rendkívül pozitív kép alakult ki bennem az ételek és a hozzáállás kapcsán is. Szimpatikus, informatív emberek a pult mögött, ötletes, minőségi, szaftos burgerek a kezemben. Mi mást is várhat még el az ember egy burgerezőben? Az a fajta zsemle, amiket itt (is) használnak a burgerekhez, nem tartoznak a kedvenceim közé, de itt valahogy mégis működik, egyfajta bocsánatos bűnként tartom nyilván. Itt is megtalálható a kínálatban a manapság egyre divatosabb spéci havi ajánlat, a közelmúltban pedig be is neveztem a rendkívül csábító Zabáljcsakos pulled prok hambi fúzióra, és hát nagyon jól tettem, mert az év egyik nagyon is meghatározó burger élményében részesültem. Az árak ráadásul rendkívül barátságosak, így aztán nincs is igazából mit magyarázni azon, hogy miért is kihagyhatatlan a Buddies a jelenlegi igencsak túlzsúfolt mezőnyben.
10. Borbíróság
Időről időre megpróbálok kitörni a megszokásból és a marhahúsos burgereken kívül mást is kipróbálok, de sajnos eléggé elenyésző az említésre méltó élmények száma. A Vásárcsarnok közelében található Borbíróságnak nem a hamburger a fő profil, viszont az az egy, amit az étlapon találunk, bizony nem egy mindennapi darab. Egy olyan kacsaburgert készítenek itt, hogy az mind vizuálisan, mind pedig ízre egy igazán egyedülálló és tényleg emlékezetes mű, amit mindenképp érdemes kipróbálni az ilyesmire nyitottak számára. Sokan talán nem is gondolnák, de már több, mint 5 éve az étlap stabil résztvevője, elfogyasztása pedig nem csak egy igen komoly kihívás, de ha sikerül megtalálni a választ a 'hogyan?'-ra, akkor nem csak bődületes ízorgiában lesz része a vállalkozó szellemű vendégnek, de nagyon durva jóllakással is számolni kell. A ciabatta keretbe egy 25 dekás brutális húspogácsa, bacon és libamáj triója váltja valóra a húsimádók álmát, a burger mellé kapott krumpli, saláta és házi szószok pedig a lehető legtökéletesebben asszisztálnak. Egy igazi luxus hamburger ez, amit egyszer tényleg ki kell próbálni!
11. Kandalló Kézműves Pub
A Kandalló megint csak egy olyan hely, ami már a nagy hazai burger robbanás előtt is jelen volt a fővárosi palettán és igen széles kézműves sörválasztékával kezdettől fogva a legjobbak között tartják számon. Annak idején a blog és a burger mustra sorozat kezdetén én is tettem egy látogatást náluk és egy igen pozitív élménnyel gazdagodtam az igencsak ütős névadó burgerüknek köszönhetően. Egy későbbi meccsnézéssel egybekötött újrázás tovább erősítette a hitem, miszerint a város egyik kiemelkedő helyéről beszélhetünk, miközben mára már 3 egységgel is büszkélkedhet a brand, hiszen a kerthelyiség után tavaly már a Hold utcai piacra is beköltözött a Kandalló. A burgerválaszték is frissült, bővült időközben, a közelmúltban pedig egy jalapeno burgerrel teszteltem, hogy hol is tart 2016-ban a hely. A hús továbbra is nagy erősségnek számít, viszont a zsemle valahogy nem volt az igazi, de a krumpli és a szósz továbbra is nagyon sokat emelt az összképen, míg a coleslaw a korrekt szintet hozta, aminek manapság már örülni kell. Hangulatban és sörválasztékban továbbra is nagyon erős a Kandalló, az átlaghoz képest valamivel zsebbenyúlósabb a dolog, de mindenképp egy jó élménnyel gazdagodhat az, aki ide betér.
12. Pesti Burger és Bár
A Pesti Burger nevével nagyon sok toplistán találkoztam már az évek során és több ismerősömtől is sok jót hallottam a helyről, nekem mégis viszonylag későn, csupán tavaly tavasszal sikerült eljutnom egy tesztre. Itt is érdemes felkészülni, hogy a szokásosnál zsebbenyúlósabb lesz egy sörözéssel egybekötött burgerezés, ugyanakkor az nem mondható, hogy mindez teljesen indokolatlan lenne. A hely hangulata rendkívül megnyerő, a kis alapterület és a népszerűség miatt mindenképpen érdemes előre foglalni asztalt, a burgerekbe pedig ahogy az előzetesen elvárható volt, nem igazán lehet belekötni. A hús professzionálisan elkészítve, tökéletesen mediumra sütve kerül a nagyon jófajta zsemlébe, az összkép is pozitív, még ha ottjártamkor kissé hiányos is volt az étlap, és a köret se győzött meg teljes mértékben, de ettől függetlenül a hamburger minőségére nem lehetett panaszom és egész biztos, hogy vissza fogok még térni a jövőben is egy újabb próbára, hiszen szerepel még pár szemrevaló versenyző a kínálatban.
13. Első
Az Első megint csak egy rendkívül fiatal versenyző, de itt sem beszélhetünk zöldfülű kezdőkről, hiszen mindenféle ajánlólevél nélkül is elég csak a kínálatra ránézni és igencsak extravagáns, merész összeállítások közül lehet válogatni, amik nem csak jó érzékkel vannak összeállítva, de a kivitelezés is egészen parádés. Igaz nekem még "csak" a miniburgerekhez volt eddig szerencsém, viszont ennek a lehetőségnek köszönhetően egyetlen alkalommal azonnal 3 burgert is megkóstolhattam és az utolsó morzsák elfogyasztása után bizony elégedetten csattintottam. Persze van még hova fejlődni, de én megelőlegezem a bizalmat a srácoknak és remélem, hogy sikerül gyökeret ereszteniük a fővárosi burger térképen. Nem mellesleg egyébként napi leveseket is lehet náluk szürcsölni, köret fronton pedig a félelmetesen jó bundás hagymát mindeninek kötelezővé tenném kipróbálásra!
14. Cafe Five
A Kolosy tér egyik titkos favoritjának számít a Cafe Five, ami mondjuk annyira talán nem is titkos, hiszen legutóbb, amikor vissza akartam menni hozzájuk, lógó orral kellett kifordulnom az ajtóból teltház miatt. Nem meglepő módon egyébként igencsak szemrevaló választékkal várják a kávé szerelmeseit, de ezen kívül kézműves sörök, ebéd menü és hát bizony néhány hamburger is szerves része az étlapnak. Másfél évvel ezelőtti megismerkedésem igen erősnek volt mondható, hiszen egy több, mint korrekt bacon & cheese burgerhez volt szerencsém. A hely maga rendkívül szimpatikus, hangulatos, a kiszolgálás pedig csillagos ötös. Nemrég sikerült visszatérnem egy újratesztre és bizonyítást nyert, hogy nem egyedi esettel volt dolgom anno, hiszen lényegében tökéletesen megismétlődött az élmény. Ami nagyon szimpatikus, hogy a burger nem akar többnek látszani, több lenni, mint ami: egy lelkiismeretes, minőségi, nagyon jó kis kompakt hamburger! A zsemle olyan, mintha akkor vették volna ki a kemencéből, egész egyszerűen félelmetesen friss, ropogós, a hús szintén hibátlan, a mindenféle flancot nélkülöző összeállítás többi tagja, a saláta, a bacon, a paradicsom, a cheddar pedig pont annyit és úgy tesz hozzá, hogy a végén hiányérzet nélkül álljon fel az ember az asztaltól.
15. Zing Burger
A Zinggel nem indult túl rózsásan a megismerkedésem 2014-ben, hiszen igen rossz véleménnyel voltam róluk sokáig egy nem túl fényes Budapest Parkos burgerezést követően, de aztán a Király utcai egységüket meglátogatva adtam egy újabb esélyt és hát bizony kőkeményen meg lettem győzve. Ilyen szintű pozitív élményre még a legnagyobb jóindulattal sem számítottam előtte. Ki lehetett jelenteni, hogy bizony minden fronton sokat fejlődött a Zing és nem véletlenül már a város egyre több részén található egy-egy üzletük. A burger maga a könnyedebb vonalat képviseli, legutóbbi újratesztem alkalmával az a kellemes meglepetés is ért, hogy az eddig némileg gyenge pontnak mondható zsemle sem ad okot kötekedésre, hiszen úgy néz ki, sikerült megtalálni azt a könnyed ám mégis minőségi és kellően masszív kis bucit, ami tökéletesen passzol a koncepcióhoz, amit továbbra is úgy tudnék talán a legtalálóbban definiálni, hogy a meki vonal rajongói számára egy olyan alternatívát kínál a Zing, ami minden nemében jobb, finomabb és minőségibb a kommersz nagyágyúnál. Mert hát az ízek harmóniája bizony tagadhatatlanul működik és én simán el tudnám képzelni, hogy az általam egyébként maximálisan került előbb említett franchise helyére lépjen a Zing egyszer...